Et ole sisäänkirjautunut. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy

Laran päiväkirja

Siirry alas  Viesti [Sivu 1 / 1]

1 Laran päiväkirja lähetetty La Heinä 01, 2017 7:38 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
Living Art, "Lara"
8-vuotias tummanruunikko hannover
sivut

asuu karsinassa 13
kesän laitumella
omistaja: Rasmus A.

2 Vs: Laran päiväkirja lähetetty La Heinä 01, 2017 7:51 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
lauantai 1. heinäkuuta 2017

Jos joku olisi pyytänyt mua kuvailemaan Laran uutta tallipaikkaa, mä olisin luultavasti jotenkin painanut alas sen loistokkuutta, ollut mainitsematta mahonkipuista maneesia ja solariumia ja kameravalvontaa joka karsinassa. Mä itse tiesin, että lämmitetty maneesi ja tilavat karsinat olivat hevosia varten vähintään yhtä paljon kuin omistajia, mutta joku muu olisi ehkä nähnyt sen toisin – ettei mulle kelpaisi mikään muu.

Mua olisi ehkä jollain tapaa vähän hävettänytkin se, miten mieletön lukaali koko Auburn oli, vaikka oikeasti mä olin vain oppinut nauttimaan siisteistä ja toimivista tiloista Saksassa ollessani ja kaipasin sitä samaa fiilistä hevoseni nykyiseenkin tallipaikkaan. Kaikista vähiten mä halusin vastata kysymyksiin siitä, millaista tallivuokraa Sokan siskokset pitivät ja miten mulla oli varaa maksaa se.

Tosiasia nimittäin oli se, että ei mulla itselläni ollutkaan varaa, mutta onneksi ketään ei kiinnostanut Lara ja sen uusi koti ja mä vältyin kysymyksiltä.

Kävin hakemassa tamman Minnalta yksin ja ajoin sen Auburniin niin varovasti, että sadan kilometrin matkaan meni kaksi tuntia. Mä olin käynyt kartanolla kerran aiemmin tutustumassa talliin, mutta mä en siltikään osannut olla hämmästymättä, kun suihkulähde ilmestyi näkyviin mun kaartaessa pihaan. Se oli jopa mun mielestä ehkä vähän liikaa.

Lyhyt, ruskeatukkainen Isabella oli meitä vastassa ja mä olin kiitollinen, että olin varannut matkaan reilusti aikaa ja olin sitä myöten jopa vähän ajoissa perillä. Isabella kätteli mut napakasti ja kyseli, miten matka oli sujunut. Nainen oli asiallinen, ystävällinen mutta ei mitenkään liian lämminkään, ja mä luulin että me tultaisiin ihan hyvin toimeen.

”Jos sopii, niin voisin viedä Laran vasta huomenna laitumelle”, mä ehdotin ja aloin laskea kopin lastaussiltaa alas. ”Sille varmaan riittää tarhailu tänä iltana. Voisin laittaa sen karsinaan siksi aikaa, että sen purettua tavarat.”

Isabella tuli pyytämättä apuun lastaussillan kanssa ja otti takapuomin irti, kun mä sain Laran irti. Tamma oli hiestä vähän kostea ja peruutti vauhdilla alas, korvat luimussa ja häntä kiukkuisesti viuhtoen.

”Sen karsina on tuossa kakkosoven luona”, Isabella kertoi ja lähti näyttämään mulle oikean boksin. Mä en osannut tulkita, katseliko nainen Laraa kiinnostuneena vai arvioiden. Tamma oli ehkä vähän pyöreässä kunnossa, se munkin täytyi myöntää, mutta liika pehmeys karisisi siitä treenin aloittamisen myötä varmasti pian. Muuten se näytti ihan kivalta, oli iso ja hyvärakenteinen, karismaattinenkin jollain tapaa.

Kun me oltiin jätetty Lara toipumaan matkasta tilavaan, valoisaan turvekuivitettuun karsinaan, Isabella lähti näyttämään mulle vielä sosiaalitilat ja varustehuoneen. Larankin kaapissa oli paikat kahdelle satulalle, vaikka ei mulla ollut sille kuin estepenkki. Hetken aikaa mä mietin tuovani sinne mun toisen hevosen Benkun vanhan koulusatulan edes näön vuoksi, ennen kuin mä tulin jokseenkin järkiini.

Vaikka Auburn olikin mieletön, ei se ollut kuin talli vain. Tuskin kukaan tulisi arvioimaan mua tai Laraa sen perusteella, montako satulaa sen varustekaapissa oli. Tai jos arvioisikin, niin mitä sitten.

Me oltiin tultu Auburniin elämään omaa elämäämme. Mä en ollut tullut tekemään kavereita tai herättämään tunteita mun varustevalinnoilla, aiheuttamaan kateutta sen paremmin kuin pahennustakaan. Mä en välittäisi siitä, mitä muut meistä ajattelivat – mä keskittyisin vain ja ainoastaan Laraan, sen hyvinvointiin ja kehittymiseen.

Niin mä päätin, ja sen päätöksen myötä purin kaikki tuhannet tavarat ennätysvauhtia paikoilleen ja lähdin sitten kävelyttämään Laraa. Mä kerroin sille, että tämä oli nyt sen uusi koti, ja näytin sille kaikki hienoudet joita tallin ympäristöstä löytyi. Se suhtautui tapansa mukaan vähän varauksella kaikkeen, ja ihan erityisesti se jännitti suihkulähdettä.

Se suihkulähde oli liikaa, sillekin.

3 Vs: Laran päiväkirja lähetetty Su Elo 27, 2017 3:21 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
lauantai 27. elokuuta 2017

Lara oli majaillut Auburnissa jo melkein kaksi kuukautta. Kesä oli tapansa mukaan mennyt nopeasti – kun hevonen oli ollut laitumella, mä en ollut höntyillyt tallille edes päivittäin vaan tehnyt pirusti töitä ja reissannutkin jonkun verran. Laran laihdutuskuuri ei siis ollut edennyt ihan toivotusti. Parikymmentä kiloa se oli pudottanut pelkän muuton tuoman stressin ansiosta, mutta saanut ne nopeasti takaisin vihreällä olleessaan. Nyt se tuntui jo rennommalta ja hyvin uuteen talliin sopeutuneelta. Lara ei ollut mikään laumaeläin, mutta laitumella se oli muiden tammojen kanssa viihtynyt suhteellisen hyvin, tai ainakaan se ei ollut tullut langoista läpi tai alkanut tukkanuottasille toisten kanssa.

Oltiin me jonkun verran treenattukin. Mä olin osallistunut sen kanssa sekä koulu- että estevalmennukseen Auburnissa ja päässyt siten kokeilemaan kummankin tallinomistajasisaruksen valmennustaidot. Niissä ei ollut mitään valittamista, päinvastoin; oli kyllä suoranainen onnenpotku että me oltiin päästy tallille, jossa pääsi valmentautumaan säännöllisesti.

Valmennuksissa Lara oli tehnyt tauosta huolimatta hyvin töitä ja erityisesti sileällä yllättänyt mut vastaanottavaisuudellaan. Hyppy sillä ei kulkenut ihan yhtä kevyesti ja itsevarmasti kuin ennen mammalomaa, mutta mä olin päättänyt antaa sille aikaa ja olla kiirehtimättä turhaan kohti kisakenttiä. Voima ja varmuus palaisi takaisin ajan ja toistojen myötä. Kun mä jo tiesin, miten lahjakas Lara parhaimmillaan oli ja mihin asti sen kanssa voisi hyvänä kautena päästä, ei mun kannattanut työntää sitä äärirajoille ennen kuin se olisi siihen valmis.

Noin ylipäätänsä mäkin olin viihtynyt Auburnissa ihan kivasti. En ollut vielä liiemmin tutustunut muihin hevosenomistajiin tai vuokraajiin, mutta pääsääntöisesti porukka vaikutti mukavalta. Oli kiva päästä treenaamaan porukassa, jossa kaikilla oli sopivasti kunnianhimoa: puskatalleilla sitä vähän puskautui itsekin. Auburnissa mä olin sparrannut itseni asettamaan mulle ja Laralle uusia tavoitteita ja myös pyrkimään niitä kohden päämäärätietoisesti. Kentällä keventelyt ajatukset jossain ihan muualla olivat jääneet kokonaan pois, ainakin jos joku katsoi.

Auburniin oli tullut kesän mittaan uusi tallityöntekijä, pari uutta hevosta joista toinen kai tallin oma, ja pari varsaakin. Mun sisäinen hevoskasvattajani oli ne nähdessäni alkanut taas suunnitella varsaprojekteja, kunnes mä muistin että toistaiseksi Lara oli mun ainoa tamma eikä sitä laitettaisi enää tiineeksi ennen kuin me oltiin kisattu SM-skaboissa. Jos silloinkaan.


_________________
Living Art

4 Vs: Laran päiväkirja lähetetty La Syys 23, 2017 3:38 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
lauantai 23. syyskuuta 2017

Arvatkaapa kuka oli muuttanut hevosineen Auburniin? No, Luodin Julia tietenkin.

Mä en edes muista milloin viimeksi olin pitänyt hevosta tallilla jossa Julia ei olisi ollut. Thank god Lara oli ollut Auburnissa ensin, muuten Julia varmasti luulisi että mä vainosin sitä. No, onneksi me oltiin kuitenkin symbioosissa nimenomaan Julian eikä jonkun ikävämmän blondin kanssa – se oli hyvä tyyppi ja oli joskus ratsastanut mun toisella hevosella Benkulla, kun mä olin ollut saikulla. Kyllä me siis Julian kanssa samaan talliin mahduttiin, mutta oli siinä vähän jotain outoa ja hauskaa yhtä aikaa.

Auburnissa järjestettäisiin kisat syyskuun lopulla, joihin mäkin olin ilmoittautunut. Vaikka luokka oli ylikäveltävä kasikymppi, olin mä vähän kerännyt menestyspaineita ja treenannut viime päivät tavallista tiukemmin. Lauantaina mä olin saapunut tallille jo heti aamulla ja lähtenyt saman tien kentälle hommiin. Me oltiin Laran kanssa vedetty tiukka koulutreeni teemalla suora ja vahvasti liikkuva hevonen. En ollut ihan varma oltiinko me saavutettu kaikki tavoitteet, mutta ainakin loppukäynteihin siirryttäessä molemmilla oli tosi kuuma. Larasta nousi höyryä koleaan syysilmaan ja mä vedin takin vetoketjun kokonaan auki, kun annoin hevoselle pitkän ohjan.

Julia ilmestyi tammoineen kentän portille. Kukakohan se vainosi ketä? Valerie oli kivan oloinen nuori hevonen, mutta vähän tyhmän näköinen herasilmänsä ja kermakaramellin värisen karvansa kanssa. Julia ja tamma tuntuivat sopivan toisilleen hyvin, vaikka mä en ollut vielä niitä esteillä nähnytkään.

”Rasmus!” Julia kailotti kivutessaa Valerien selkään ja sai Larankin säpsähtämään. Mä otin ohjaa vähän tuntumalle.

”Mihin Kalla Cupin luokkaan sä ilmoittauduit?”

Voi helvetti kun ei olisi tehnyt mieli puhua siitä yhtään, mutta mä mutisin kuitenkin ”kasikymppiin” niin hiljaa, että Julia joutui pyytämään mua toistamaan.

”Kasikymppiin”, mä sanoin uudestaan ja rupesin tietysti selittelemään kuin ääliö, ”kun on tätä taukoa nyt ollut eikä tällä oo hypätty rataa millon ties viimeksi - ”

”No sepäs sattui!” Julia nyökytteli. ”Niin mekin. Saa nähdä kumpi voittaa!”

To be honest mä olisin lyönyt rahani Ellien ja Riepun puolesta, jos olisi pitänyt veikata, mutta sitä mä en kertonut Julialle. Käänsin Laran keskihalkaisijalle kaartoon ja hyppäsin alas sen satulasta. Tamma pärskytteli ja hinkkasi suupieltään polveensa.

”Tuleeko Benkku ja Sasu kisaamaan?” Julia tiedusteli. Se alkoi keräillä ohjia ja sai Valerien välittömästi ryhdistäytymään.

”Sasu ehkä, en mä tiedä”, kohautin olkapäitäni. Benkku oli siinä mielessä villi kortti, että sen kanssa joko sijoittui tai nolasi itsensä täysin, enkä mä tiennyt viitsinkö ottaa sellaista riskiä vielä tässä vaiheessa Auburn-uraani. Sasu taas ei ollut mun, joten sen tuleminen ei ollut musta kiinni, mutta se oli siinä mielessä kiva hypättävä että se teki yleensä töitä kuin kone. Se voisi pelastaa mun maineen, jos Lara käyttäytyisikin kisatilanteessa kuin sika.

Niitäkin päiviä oli mun ja sen hyppyuralle mahtunut.

”Hyviä treenejä”, mä toivotin Julialle ehkä vähän laimeasti ja lähdin kättäni huiskauttaen tallia kohden.


_________________
Living Art

5 Vs: Laran päiväkirja lähetetty Su Loka 29, 2017 10:07 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Satoi lunta. Taivaalta putoili hissukseen isoja märkiä rättejä, jotka peittivät maata vähän kerrallaan. Mua inhotti – vihasin talvea ja suunnilleen kaikkea mitä siihen liittyi. Aina oli pimeää ja aina oli kylmä, aina liukasta. Aina väsytti. Viime talvena mä olin liukastunut ja rikkonut polveni, nähtäväksi jäisi mitä tänä vuonna ehtisi vielä käymään. Toivottavasti Jonathan olisi ahkera hiekoittaja. Muuten varmaan Laran jännevamma uusisi joskus peilijäällä liukastellessa eikä se tällä kertaa paranisi edes siitoskäyttöön.

Olisipahan yksi murhe vähemmän, ajattelin katkerasti ponnistaessani tamman satulaan vielä valoissa tallipihalla. Sunnuntaisin mä yleensä maastoilin kolmen neljän aikaan, mutta nyt olin raahautunut tallille jo tuntia aiemmin. Talviaika toisi pimeyden tullessaan taas ihan liian aikaisin ja Lara ei ollut kaikkien näiden vuosien aikana lakannut pelkäämästä otsalampun valoa, joten jos halusin maksimoida meidän molempien eloonjäämismahdollisuudet piti mun hoitaa metsälenkit vielä kun päivänvaloa riitti.

Lara kävi tapansa mukaan kuumana mutta mä en jaksanut välittää sen pöllöilystä. Kyllä se varmana tasoittuisi päästessään ravaamaan, tai jos ei, niin sittenpä mentäisiin lujaa. Otin ohjaa vähän käteen ja annoin Laran lähteä suuntaamaan kohti tuttua polkua. Se ravisteli päätään iloisen oloisena ja puuskahteli nenälleen putoileville lumihiutaleille. Laraa ei talvi haitannut.

Kalla Cupin toisen osakilpailun kutsu oli julkaistu. Kai mun olisi pakko osallistua, vaikka ei olisi ihan hirveästi huvittanut. Ensimmäinen osakilpailu oli päättynyt pikku katastrofiin perusradan viimeisellä esteellä. Läpi radan liian kovaa ohjaa vasten laukannut Lara oli hypännyt jotain viisi metriä liian kaukaa viimeiselle pystylle ja kaatanut koko esteen tolppineen päivineen, hyvä kun ei katkennut puomi tai hevosen jalka. Pahinta ei edes ollut se neljä virhepistettä vaan se tunne, mikä radasta oli jäänyt. Että me Laran kanssa ei pelattu vieläkään yhteen vaan hermostuttiin molemmat toisillemme.

Entäs mun lainahevonen Sasu sitten? No, sehän oli tapansa mukaan voittanut koko luokan. Kuinkas muutenkaan. Tietysti oli ollut hevoseen tyytyväinen, mutta olihan se vaan alleviivannut mun ja Laran karmivan huonoa suoritusta. Ei mun ja Sasunkaan yhteistyö mitenkään virheetöntä ollut, mutta sen kanssa mä sentään onnistuin paikkaamaan hevosen heikkouksia sen sijaan että olisin kaivanut ne esille ja nostanut kaiken kansan ihmeteltäväksi niin kuin Rafiki nosti Leijonakuninkaassa Simban.

Sasun kanssa me oltiin päästy vielä Isabellan valmennukseenkin. Hevonen oli tehnyt kellontarkasti töitä ja esitellyt jälleen kerran parhaita puoliaan. Tietysti se ei huijannut Isabellaa enää nyt, kun nainen pääsi tarkastelemaan Sasua vähän lähemmäs: Sasu oli raskas ja työläs ratsastettava ja eteni välillä suorastaan huonosti, mutta se oli niin rehellinen ja teknisesti taitava ettei se ollut puomeissa kiinni, vaikka laukka olisi ollut kuinka alitempoista tahansa.

Oli mua vähän jännittänyt, mitä Isabellalla oli Sasusta sanottavana. Oliko Sasu sen mielestä mulle sopivampi ratsu, jopa siinä määrin että se kannattaisi ostaa ja Lara myydä? Sasun kanssa pääsisi saman tien 130-radoille ja se voittaisi siellä niin kauan, kuin se olisi ainoa puhtaan uusintaradan tekevä ratsu. Mikään nopeuskilpailuhevonen se ei ollut, mutta ei toisaalta Laran kapasiteetistakaan ollut hyötyä jos mä en koskaan pääsisi sitä näyttämään perusratojen virheiden takia.

Yllättäen Isabella oli kuitenkin ollut samaa mieltä mun kanssa. Että Sasu oli laadukas ja kiva, ja Lara taas ei ollut kiva mutta se oli vielä laadukkaampi. Asetukset vain piti saada kohdalleen.

Siinä nainen oli kyllä oikeassa, mutta tänään ei ollut se päivä kun ne laitettaisiin paikoilleen. Tänään me laukattaisiin läpi lumen eikä mietittäisi tulevia kisoja enää edes puolikkaan ajatuksen kanssa. Jos sielläkin mokattaisiin, niin ehkä Sasu pelastaisi mun maineen vakavasti otettavana esteratsastajana vielä yhden viimeisen kerran.


_________________
Living Art

6 Vs: Laran päiväkirja lähetetty Su Marras 26, 2017 4:02 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Sunnuntaiaamupäivät olivat Auburnissa aika usein hiljaisia eikä marraskuun viimeinen sunnuntai ollut poikkeus sekään: mä sain satuloida Laran hiljaisessa tallissa ja ponnistaa sen satulaan vieläkin hiljaisemmassa maneesissa. Lara vilkuili ympärilleen tyhjässä hallissa vähän epäluuloisen oloisena, mutta unohti nurkkien kyttäämisen heti kun mä otin ohjat käteen ja siirsin sen raviin.

Me oltiin treenattu viimeinen kuukausi lähestulkoon kokonaan sileällä, jankattu siirtymisiä ja taivutuksia molempien kyllästymiseen asti. Edellisessä valmennuksessa Isabellalta oli tullut sanomista Laran ratsastettavuudesta, pitäisi kuulemma olla oleellisesti parempi seuraavaan kertaan mennessä. Pitäisi saada avut läpi ja pitäisi pystyä kokoamaan laukkaa. Koska mä ratsastin käytännössä aina yksin, mä en osannut sanoa miltä hevonen näytti tai vaikutti, mutta ehkä se hitusen paremmalta ainakin tuntui.

Mä olin Auburnissa saman ongelman edessä kuin joku sata kertaa aiemminkin: mä olin käynyt tallilla kuukausitolkulla lähes joka päivä enkä tuntenut ketään. Tietysti naamat alkoivat pikkuhiljaa näyttää tutuilta ja joitain tyyppejä mä osasin yhdistää luultavasti oikeisiin hevosiinkin, mutta sitten joku tyttö värjäsi hiukset tai vaihtoi takkia ja mä olin taas ihan ulapalla. Oma vika se tietysti oli. Mä välttelin ihmisiä parhaani mukaan, en mennyt muiden mukaan kun jotain tapahtui, ja jos mä sainkin pakotettua itseni esim after rideille niin join yksin viiniä jossain nurkassa.

En mä kaivannut kavereita ja viihdyin täydellisen hyvin omassa ja Laran seurassa, mutta ihan suoraan sanottuna välillä seura maastolenkeille tai kisoihin olisi kelvannut. Mutta koska Auburnissa kaikki olivat kohteliaita ja etäisen ystävällisiä eivätkä tunkeneet väkisin mukaan, enkä mä tietenkään viitsinyt pyytää, niin siinäpä sitä sitten oltiin.

Mä tunsin meidän valmennusporukan suunnilleen: Ellien, lainahevosella ratsastavan Jemiinan ja Jonnyn, joka oli tietystikin kaikkea mitä mä en ollut. Isabella taas oli hyvä tyyppi, tarkka mutta reilu, ja osasi vielä valmentaakin. Amandasta mä en ihan hirveästi välittänyt, mutta en mä siihen juuri tallilla törmännytkään. Se vaikutti olevan jossain ihan omalla planeetallaan ja jos mulla ja muilla tallilaisilla oli keskimäärin yksi tai kaksi asiaa yhteistä, niin mulla ja Amandalla ei taatusti ollut yhtään.

Julian mä tietysti tunsin, ja tiesin Tildan, joka ratsasti Amandan mustaa oria kuin ammattilainen ja jota mä olisin pyytänyt joskus läpiratsastamaan Laraakin, jos olisin kehdannut. Viime kisojen jatkoilla mä olin tavannut Nitan, joka oli jonkun Amandan hevosen hoitaja ja joka oli jäänyt mun ainoaksi uudeksi tuttavuudeksi niistä kekkereistä. Ehkä ihan syystäkin, kun mietti sitä viinipulloa jonka olin tyhjentänyt omin voimin sillä välin, kun loppu juhlaväki oli pariutunut toistensa kanssa tanssilattialla.

Siinäpä ne sitten taisivatkin olla. Aika surkean pieni porukka kun mietti, että Auburnissa oli kuitenkin kaksikymmentä hevosta ja muitakin kulkijoita hevosenomistajien ja vuokraajien lisäksi. Ehkä mä voisin ottaa tavoitteeksi jutella joka kuukausi yhdelle uudelle ihmiselle, kunnes osaisin yhdistää kaikki nimet kasvoihin ja hevoset nimiin.

Tai sitten voisin jatkaa erakkoelämääni ja olla ihan tyytyväinen siihen, mietiskelin pyytäessäni Laraa laukkaan. Välillä, kun tämänkin tallin elämää seurasi, vaikutti siltä että ihmissuhteista oli loppujen lopuksi enemmän harmia kuin hyötyä.


_________________
Living Art

7 Vs: Laran päiväkirja lähetetty La Joulu 16, 2017 11:25 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
lauantai 16. joulukuuta 2017

Mä en ollut mikään jouluihminen eikä meillä kotona koskaan juhlittu joulua sen ihmeemmin, ei edes silloin kun mä olin ollut pieni. Aika usein oltiin ulkomailla, joskus kotona äidin vanhempien kanssa, syötiin vähän paremmin mutta ei koskaan jouluruokia. Kirkossa ei käyty, taloa ei koristeltu, eikä lahjoja oikeastaan annettu. Viime vuosina mä olin käynyt vanhempien luona vain aattoiltana kääntymässä, mutta aika usein se tuntui ihan tavalliselta pyhäpäivältä.

Auburn taas oli yksi winter wonderland. Talli ja kartano oli koristeltu yltä päältä jouluvaloilla ja Larankin karsinan oveen oli yksi yö ilmaantunut ihka oikea joulusukka täynnä omenoita, porkkanoita ja kuivia leivänkannikoita. Ne olivat jo joulukuun puoleenväliin mennessä päätyneet parempiin suihin, mutta sukka roikkui ovessa edelleen.

Amanda ja Isabella olivat tietysti pistäneet tuulemaan, perustaneet hevos- ja ratsastustarvikemerkin jonka nimi oli mikäs muukaan kuin Sokka Luxuries, ja suin päin lahjoittaneet jokaiselle tallilaiselle kisatakin ”pikkujoululahjaksi”. Takin normaalihinta oli tietysti jotain tähtitieteellistä ja mua oli melkein hävettänyt ottaa upea kisatakki vastaan ihan noin vain. Amandalle ja Isbelle se ei kuitenkaan ollut mitään hyväntekeväisyyttä köyhien esteratsastajien eteen vain ihan vain pikkujoululahja, niin kuin vaikka konvehtirasia tai tuoksukynttiläpaketti jollekin muulle joka ei ollut kaikissa toimissaan ihan niin… extra.

Kaiken kukkuraksi mun kaappiin oli yksi päivä ilmestynyt joulukuusenkoriste. Kuten sanottua, meillä ei ollut eläissäni ollut joulukuusta, mutta koriste muistutti kovasti Laraa ja jotenkin mä olin siitä kovin otettu.

Ties vaikka hankkisin pikku kaksiooni oman joulukuusenkin tänä vuonna.

Eli joo, ehkä joulutunnelma oli vähän päässyt valtaamaan mutkin. Lumi ei tuntunut enää ihan niin vastemieliseltä ja kun mä pääsin vilkaisemaan Hanin alle vuorokauden ikäistä kirjavaa pikkuvarsaa, tunsin jotain etäisesti hellyydeltä muistuttavaa.

”Söpö pikkukaveri”, kommentoin Minkallekin, joka ei kaikesta päätellen ollut poistunut karsinan luota koko päivänä. Tyypin siniset hiukset sojottivat kaikkiin ilmansuuntiin ja kasvoilla oli haaveileva ilme. ”Oriko se on?”

”Joo, pikku mies”, nainen huokaisi ja kuulostikin umpirakastuneelta. ”Paras joululahja mitä olisi voinut kuvitella.”

Oikeastaan mun olisi pitänyt kysyä, olisiko Minka ehtinyt auttaa mua etsimään Laralle uutta koulusatulaa – kyllä, tamma oli kerännyt massaa sen verran että se olisi tarpeen – mutta epäilin, ettei nyt ollut ihan oikea hetki. Ehkä palaisin asiaan myöhemmin. Jätin kolmikon omaan rauhaansa ja vaelsin Laran karsinalle.

Mulla oli kyllä ehdottomasti joku soft spot varsoja varten, pohdiskelin alkaessani hitaasti harjata Laraa. Ei tarvinnut kuin nähdä maitovarsa, ja jo aloin suunnitella oman astuttamista. Sen verran mä olin äitini poika, kaikesta huolimatta. Lapsuudessani meillä oli aina pari siitostammaa joko tiineenä tai varsa alla, ihan mun syntymästä johonkin esiteini-ikään asti. Ei niitä, eikä kaikkea sitä mitä olisin voinut silloin kasvatuksesta oppia, ollut silloin osannut arvostaa samalla tavalla kuin osaisi nyt.

Ehkä meillä tänä jouluna raclette-pannun ääressä puhuttaisiinkin hevosten kasvatuksesta. Ehkä mun äitikin voisi nyt eläkeiän lähestyessä jälleen kiinnostua siitä elämäntavasta uudelleen. Nyt se olisi jo munkin kannalta hyvä diili: äiti tuottaisi hevosmateriaalin, mä ratsastaisin työkseni. Ehkä sillä voisi jossain vaiheessa elättääkin itsensä?

Sillä mikään markkinointialan ammattilainen mä en ollut, se oli tässä parissa vuodessa isän firmassa käynyt hyvin selväksi. Fake it till you make it, mä olin hokenut itselleni, ja aika hyvin se oli kai toiminutkin kun mulla oli edelleen töitä. Mutta palo puuttui. Ja näkyi se mun työssäkin.

”Mä haluan vain ratsastaa”, totesin Larallekin ääneen. Ruunikko tamma heilutteli mulle korviaan eikä vastannut mitään.


joulukalenterihaaste eli uuteen tallilaiseen tutustuminen kenties suoritettu? :'D


_________________
Living Art

8 Vs: Laran päiväkirja lähetetty Pe Tammi 05, 2018 3:54 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
perjantai 5. tammikuuta 2018

Vuosi oli jälleen vaihtunut. Tänä vuonna mä täyttäisin 22, Lara yhdeksän (!!!). Laran ensimmäinen varsa Easy oli kääntynyt kolmivuotiaaksi ja mä olin saanut sen kohtuullisen lähelle Kallaa karsinapaikalle, eli voisin laittaa sen satulaan heti kun ehtisin. Sitä mä odotin.

Tänä vuonna pitäisi ehkä hakea opiskelemaankin. Pitäisi alkaa juosta, tai harrastaa karatea. Syödä enemmän salaattia ja venytellä.

Välillä iltaisin mä luin blogeja, ihan mielenkiinnosta. Niissä oli aina värikkäitä listoja otsikolla ”vuoden 2018 tavoitteet” tai ”spring bucket list”, täynnä toinen toistaan kunnianhimoisempia suunnitelmia. Mä olin itsekin kerran töissä luonnostellut sellaista listaa, mutta ehkä kunnianhimo oli nimenomaan se mikä multa nykyään puuttui. Amanda ainakin olisi nauranut mulle päin naamaa (tai heittänyt mut ja Laran ulos Auburnista, en ollut varma), jos se olisi nähnyt mun vetelät tavoitteet: hyviä metrin ratoja Laran kanssa, Benkun kanssa kahtakymppiä, Easyn ratsykoulutus, terveenä pysyvät hevoset…

Perijättäret olivat taas pistäneet uuden vuoden kunniaksi tuulemaan, tai siis jatkaneet joulutuulemistaan, ja visioineet jo tämän vuoden Kalla CUPia, alkaneet uudistaa valmennussysteemiä ja pamauttaneet ilmoille tallipaikkahaun. Kuulemma jatkossa valmennuksiin päästäkseen piti osoittaa olevansa MOTIVOITUNUT ja AKTIIVINEN.

Suoraan sanottuna mä en ollut viime aikoina tuntenut olevani kumpaakaan, mutta sitten taas, kun mä perjantai-iltapäivällä töiden jälkeen kiirehdin tallille ja hyppäsin Laran selkään, suunnilleen tunsin miten energia kohisi mun ruumiissa ja päässä alkoi sinkoilla kaikenlaisia tulevaisuudensuunnitelmia. Auburnilla oli muhun vähän sellainen vaikutus, ja osansa teki varmasti sekin, että Lara liikkui jumalaisesti ja tuntui järjettömän hyvältä.

Ratsastin hiki päässä vajaan tunnin: väistöt, vaihdot ja sulut hevonen tanssi läpi ja tuntui kasvavan sitä isommaksi, mitä enemmän siltä pyysin ja pyysin. Ei olisi tehnyt mieli lopettaa koskaan, mutta hillitsin kuitenkin itseni, verryttelin Laran ravissa ja annoin sille sitten pitkän ohjan. Tamma pärski kuumissaan mutta jotenkin poikkeuksellisen rentona, ja rennoksi mä tunsin itsenikin.

Vartin kävelyn jälkeen hoidin Laran solariumin alla pois ja heitin sen sitten viltti ja kylmäyssuojat päällä karsinaan odottelemaan heiniä. Hyvää fiilistä puhkuen mä marssin pitkästä aikaa tallitupaan, jossa ei onneksi ollut ketään, otin kynän ja paperia kauniiseen käteeni ja kirjoitin:

TAVOITTEET 2018
1) Uusi työ- tai opiskelupaikka
2) Laran kanssa 110cm ratoja sijoittuen
3) Benkulla ja Sasulla tason nosto
4) Kansalliset kisat
5) Myy yksi hevonen
6) Hanki uusi ratsastettava


Lopuksi mä taittelin paperin taskuuni ja pyyhälsin hoitamaan Laran loppuun. En mä ehkä tätäkään versiota tavoitteista Amandalle näyttäisi, mutta kyllä se vähän edeltäjäänsä potentiaalisempi oli.

New year, new me – ehkä mäkin olin nyt vähän edeltäjääni potentiaalisempi.


_________________
Living Art

9 Vs: Laran päiväkirja lähetetty Su Tammi 07, 2018 2:33 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
sunnuntai 7. tammikuuta 2017

Sunnuntai oli hyppypäivä. Yleensä mä maastoilin viikonloppuisin, jos ei ollut kisoja tai valmennuksia, mutta nyt tyhjä maneesi suorastaan kutsui mua estetreeneihin. Larakaan tuskin vastustelisi ajatusta – se ei ollut vielä tämän vuoden puolella esteille päässytkään. Niinpä mä rakensin molemmille lävistäjille kahden esteen linjat ja pääty-ympyrän kaarelle pienen pystyn ja päätin treenata temponvaihteluita. Ei Isabellakaan pääsisi sanomaan, etten ollut harjoittelut laukan kokoamista, jos meidät nyt seuraavan valmennukseen hyväksyttäisiin ylipäätänsä.

Saatuani esteet pystyyn mä palasin hiljaiseen talliin. Toinen uusista hevosista oli muuttanut jo – vähän oudon näköinen puoliveriori, joka mulkoili mua tallitupaa vastapäätä olevasta karsinasta. Ilmeestä tuli mieleen Benkku, joka sekin inhosi jokaista ohikulkijaa yhtä lailla.

Hevosen omistajaa mä en ollut vielä tavannut, mutta epäilin että se saattoi olla se kireä violettihiuksinen tyttö, jonka olin kaikesta päätellyt kampannut vessan ovella edellispäivänä. Nyt sitä ei kuitenkaan näkynyt missään.

Varustin jo harjatun Laran ja lähdin sen kanssa maneesille. Tumma tamma höristeli iloisena korviaan esteet nähdessään, ja täytyi myöntää että muakin ilostutti. Oli kiva päästä hyppäämään pitkästä aikaa. En ollut vielä edes katsonut tämän vuoden kisakalenteria, mutta johan sitäkin voisi pikkuhiljaa alkaa tehdä. Lara ei ollut hallissa ihan parhaimmillaan, mutta pikkuluokkia kisarutiinin ylläpitämiseksi kannatti varmaan hypätä kuitenkin myös talvella.

Laran perjantainen hyvä vire oli kuin olikin kantanut sunnuntaille asti. Tamma liikkui elastisesti, innokkaasti mutta ei kireänä, ja vastasi apuihin halukkaasti. Mä nautin sen selässä joka askeleesta ja etenkin joka hypystä. Ponnistuspaikat löytyivät vaivatta eikä Lara kertaakaan rynnännyt kaarteesta päin esteitä – tietenkin, nyt kun kukaan ei ollut näkemässä. Laukan kokoaminen ei nyt ollut vieläkään helppoa, mutta rytmi parani kerta kerralta.

Nostin esteitä pariin otteeseen niin, että lopulta ne olivat reilussa metrissä. Vasta silloin tuntui, että me molemmat alettiin kunnolla herätä. Ei olisi – taaskaan – tehnyt mieli lopettaa koskaan, mutta parin hyvän linjan jälkeen jarrutin hevosen käyntiin, annoin sille pitkän ohjan ja taputtelin hyvän tovin sen kosteaa kaulaa ylisanoja sen karvaisiin korviin kuiskutellen.

Vasta kun mä nousin ylös ja vilkaisin ympärilleni, havaitsin, että maneesin katsomossa seisoi hiljaa hahmo. Violetit hiukset kyllä loistivat toiseen päähän saakka, mutta keskittyessäni en ollut havainnut tyypin saapumista ollenkaan. Mun posket lehahtivat välittömästi punaisiksi, vaikka ei mun ja Laran suorituksessa (tällä kertaa) mitään hävettävää ollutkaan, ja ratsastin verkkaisesti lähemmäs.

”Ööh”, aloitin välkysti, ”me ollaan just lopettamassa.”

”Tulin vain katsomaan mahtuuko tänne kävelyttämään Haukkaa”, tyttö/nainen vastasi vähän tuimasti.

”Sori, mahtuu, tulkaa vaan”, mä sopersin ja laskeuduin alas Laran selästä. Se alkoi välittömästi hinkata päätään mun olkaan ja perääntyi sitten loukkaantuneina, kun huiskin sitä kauemmas. Kun mä käännyin takaisin katsomoa kohden, violettihiuksi oli jo kadonnut.

Tällä erää. Musta tuntui, että me ehkä törmättäisiin vielä – sen verran hyvin nämä kaksi aiempaa kohtaamistakin olivat menneet.


_________________
Living Art

10 Vs: Laran päiväkirja lähetetty La Helmi 03, 2018 1:01 pm

Rasmus A.

avatar
Hevosenomistaja
lauantai 3. helmikuuta 2018

Koko alkuvuoden rakas isäukkoni oli yrittänyt hukuttaa mua töihin. Uusia asiakkaita tulvi pienen markkinointitoimiston sisään ovista ja ikkunoista ja vanhoilta sateli toimeksiantoja kuin taivaalta loskaa. Koska vihonviimeinen juttu mitä mun isä halusi tehdä oli palkata lisää väkeä, ylimääräiset työt kasaantuivat tietenkin mulle. Mä tein töitä toimistolla, autossa, kotona, öisin ja vähän tallillakin, siis silloin kun sinne asti ehdin.

Jos sama juttu ei olisi tapahtunut viime vuonnakin, mä olisin epäillyt että isä oli kuolemassa ja yritti nyt viimeisinä viikkoinaan syytää firmansa asiat mulle, jotta pitäisin sen lempilapsesta (en siis minä) huolta sen siirryttyä ajasta ikuisuuteen.

Tietysti duunista maksettiin, joten kyllä mä sitä ihan mielelläni tein nyt kun hommaa riitti, mutta tietysti se tarkoitti sitä että mä en ehtinyt tallille yhtään niin usein kuin olisin halunnut. Easyn mä olin hylännyt Runiacin perälle, Sasua en ollut ratsastanut yli kuukauteen, Benkku oli ollut pitkälti tallikavereidenavun ja liikutuksen varassa, ja Lara keräsi Auburnissa virtaa päivä päivältä enemmän.

Kertaalleen olin kuitenkin ehtinyt hyppäämään Haukalla, niin kuin me oltiin Matildan kanssa baarissa sovittu, ja helmikuun ekana viikonloppuna koitti toinen hyppykerta. Violettihiuksi oli kävellyt hevosen valmiiksi, kun mä olin ilmoittanut olevani myöhässä venähtäneen Skype-palaverin takia – ja siis kyllä, isän firmassa palaveerattiin lauantaiaamuisinkin.

Me rakennettiin Matildan kanssa syvän hiljaisuuden vallitessa pieni rata, jossa oli yksi sarja ja pari suhteutettua linjaa, ei mitään ihmeellistä. Mä olin ajatellut, että jos kaikki sujuisi niin kuin elokuvissa, voitaisiin loppua kohden nostaa esteitä vähän edelliskertaa reilummin. Ei ehkä mihinkään neljäänkymppiin vielä, mutta sellaisiksi että Haukka joutuisi vähän työskentelemäänkin.

”Ootko sä nyt ite hypännyt tällä?” mä tiedustelin ponnistaessani Haukan satulaan ja hoputtaessani hevosen saman tien raviin. Haukka tuntui radanrakennustauon aikana nukahtaneen pystyyn.

”Öö joo kerran tai pari”, Matilda kohautti olkiaan, ”jotain ihan pientä.”

Sitten me oltiin taas hiljaa sen aikaa, kun mä verryttelyn Haukan ja otin pari hyppyä pienille pystyille. Haukka oli jotain Sasun ja Benkun välimaastosta: iso ja vähän hidas avuille, pikkuisen raskas ratsastaa, mutta älykäs ja voimakas hyppääjä jolla oli iso hyvä laukka. Laraa se ei juuri muistuttanut ja sen takia se olikin niin kivaa vaihtelua.

Orilla oli menohaluja ja alkuun se meinasikin kiskoa mut satulasta pois, mutta kun me päästiin yhteisymmärrykseen siitä kumpi määräsi vauhdin, homma alkoi sujua. Hypyt olivat ihan hyviä, pientä hienosäätöä sai tehdä lähestymisiin ja suoruuteen. Matilda nosteli esteitä tasaisin väliajoin ja Haukka liikkui sitä paremmin, mitä korkeammaksi ne nousivat. Lopuksi me päästiin hyppäämään rata jo ihan kunnon kokoisena ja kun puomit pysyivät ylhäällä, siihen oli hyvä lopettaa.

”Näytti kivalta”, Matilda kommentoi. ”Voin laittaa sulle näitä videoita myöhemmin. Mä voin itse jäähkätä sen?”

”Miten vaan”, mä nyökäytin ja hyppäsin alas orin satulasta. Se pärskytteli ja vaikutti iloiselta päästessään musta eroon.

”Nähdään taas”, mä heilautin kättäni puntattuani Matildan satulaan ja lähdin kohti tallia. Me oltiin oltu niin tehokkaita, että ehtisin varmaan ratsastamaan Larankin, jos en aikailisi. Sitten pitäisi taas painua töihin, maanantaina oli useamman homman deadline ja kun kyse oli maksavista asiakkaista, niin niitä ei niin vain palautettukaan myöhässä.

Lara tarhaili muiden tammojen kanssa tyytyväisen näköisenä. Paistoi aurinko, ja vaikka oli kunnolla pakkasta, tuntui jotenkin vähän keväältä. Kohta alkaisi kisakausikin. Saisi nähdä, mitä se tänä vuonna toisi tullessaan. Toivottavasti jonkun rusetinkin.


_________________
Living Art

Sponsored content


Takaisin alkuun  Viesti [Sivu 1 / 1]

Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa